Birger Berggren 1907-1983

Det måste ha funnits många glädjestunder i Birger Berggrens liv. Han fick uppleva svensk motorcykelåknings gyllene epok, han var en aktiv tävlingsåkare och han startade ett flertal företag. När han dog i sadeln under Hedemoras jubileumslopp 17 juli 1983 var det ödets ironi att hans hjärta inte skulle orka längre, trots att han då körde samma Union SRM som han vann loppet med år 1950 i 350 cc klassen. Motorn trilskades i starten så Birger, nu 76 år fyllda, fick springa igång hojen. Han dog sedan i sadeln av en infarkt och körde med släpande ben in i väggen på Västerby skola.
Birger föddes i Skaraborg 1907. Han visade intresse för mekaniska ting och efter en flytt till Hunnebostrand startade han som yngling en bil- och mekanisk verkstad. På fritiden var det motorcyklar som gällde och naturligtvis började han snart att tävla. Han hade förutsättningarna för att trimma och underhålla sin hoj och då han dessutom var en skicklig förare började snart resultaten komma. Före 1930 var det mest back- och isbanetävlingar som arrangerades men 1930 gick första TT-loppet i Saxtorp och sedan var det vi nu kallar road racing introducerat i Sverige.
Alltfler travbanor användes också för speedwaytävlingar och i vissa fall byggdes nya banor enbart för speedway. Birger körde allt och blev en duktig allroundåkare. Han fraktade sin tävlingshoj upphängd bakom sin LaSalle vars V-8 talade genom raka rör.
Naturligtvis blev Birger lite av kändis och idol bland ungdomarna i Hunnebostrand. När han kom hem från någon tävling en söndagskväll kunde en lagerkrans sitta över styret på hojen bakpå bilen.

 

 

 

Birger Berggren

i Hedemora med sin Union – SRM 350. Den här bilden är inte tagen i samband med segerloppet 1950 utan två år senare då maskin-krångel satte stopp för framfarten.

Foto från John-Olof Normans samlingar.

 
 
 

 

En av de sista bilderna av Birger Berggren, tagen dagen före den olycksaliga söndagen den 17 juli 1983. Här sitter han på en Husqvarna V-twin racer som han dock aldrig kom till start med.
Den Union – SRM 350 som han körde på söndagen tillhörde John-Olof Norman och hade renoverats av honom till nyskick.
 
     Text och bild från MCHK-tidningen nr 4 2007. Återges här med benäget tillstånd.

Jag var där
och såg Birger Berggren när han startade sin sista resa. Stod precis vid starten, där även Varg-Olle Nygren och en del andra prominenser syntes. Det var mycket nervöst och hela ekipaget darrade under dom stressiga sekunderna innan det bar iväg. Ett förtjänstfull dån levererades, som strax därpå var ett försvinnande morrande bort i en krök. Kort därefter kom en ambulans farande och vi undrade vad som stod på, men befarade det värsta…
Han borde aldrig ha släppts iväg i sitt darriga tillstånd. Å andra sidan fick han därmed göra en värdig sorti på sitt älsklingsredskap – motorcykeln.

HåG 2012-10-05

- tillbaka -

 

 

 

 

 

Besöksräknare