Hösten 59

Det var inte så att vi ställde in hojarna över vintern, utan det fick rulla och gå, eftersom man inte hade något annat sätt att fortskaffa sig fram på. Så när man mitt i vintern skulle pola med en tjej i Eskilstuna var det bara att ta sej dit dom nio milen i ur och skur, och tur och retur. Hon hette Totten och bodde någonstans i gamla Nyfors. Särskilt minnesvärt var ett besök som skulle avslutas med hemfärd på sena kvällskvisten – att stanna kvar över natten gick ju inte för sig då hon bodde hemma hos både pappan och mamman. Det var arton grader kallt och jag lovar att det var kolossalt tungt och knepigt att kicka igång "bössan", men det gick till slut och hem kom jag. Men sådana resor kräver sin dåre.

Totten och författaren på BSA:n, Köpmangatan Örebro    
Totten och författaren vintern 59/60

Anita Degerman och Lirs vintern 1959

  Anita Degerman och Lirs. Inte var han rädd
  om huvet ens på vintern - den gode Lirs.


Trots investeringen med stora strapatser så överlevde inte kärleken vintern och nya tag fick anslås framåt våren.
Men innan dess hade en händelserik höst och vinter passerat.
Ute i kåken bedrev vi också en viss förenings-verksamhet utan att vi egentligen visste så mycket om hur sådant skulle gå till. Ingen hade väl ens hört talas om kurs i mötesteknik.
Men det gjorde ju inte så mycket för vi hade ändå en tydlig känsla för att var och en som ville skulle få säga sitt, och alla beslut togs efter omröstning med handuppräckning.
På så vis blev den 15 september 1959 "Lirs", Lars Larsson (1927-1974), vald till ordförande. En post som han kom att inneha ett halvår framåt tills han avlöstes av skrivande författare. Det blev väl inte så lyckat med Lirs som ordförande då han väl mist mycket av sitt fornstora jag. En del vurpor på tävling i Hedemora och värst av allt en krock med en MC-kompis vid Längbro torg, som resulterade i att kompisen dog, kunde väl knäckt även den bäste. Han gick till sjös som maskinist, men väl där ramlade han ett par våningar rätt utför lejdarna ner i maskinrummet, med förnyade huvudskador som följd. Sedermera kvaddade han även en hyrd Volvo P1800 till skrot. Men efter det fungerade han inte så bra utan åkte in och ut på olika mentalsjukhus, Mellringe bland annat, tills han tydligen avled drygt 10 år senare i sitt hem i Torslanda - saknad av ingen, just då.

På det ovannämnda mötet valdes även Jurkka till kassör vilket vi tyckte var lämpligt eftersom han jobbade på Handelsbanken. Det beslutades också att Jurkka skulle måla dom fina plåtar som vi hade baktill på motorcyklarna.

 

Jurkka Blomberg alias Jorka 
Jurkka Blomberg

  Författarens skylt som Jurkka handmålat så fint
Författarens skylt. Vi kände oss stolta och märkvärdiga med skylten baktill på hojarna.
 

- nästa sida -
- översiktsidan -
- tillbaka till MC-sidan -

alla rättigheter till bilder och texter förbehålles Göran Håkanssin