SMK avdelningen i Örebro hade seglat upp som en konkurrent om ungdomars gunst och det var något som även drabbade våran verksamhet. Därför kan man i protokollet från mötet den 3 april 1960 under §5 läsa "Eftersom våran egen kåk nästan har blivit försummad sedan Adolfsbergskåken börjat besökas av våra egna medlemmar, har vi bestämt att undvika att besöka Adolfsbergskåken". Men i samma protokoll i §4 står det också att "En större kåk skall hyras". Det betydde att vi skulle ta i besittning den tredje och största kåken i klungan av hus där vi höll till.

Little Rock - Stora Kåken - våren 1960 - Jurkka till höger

Little Rock - Stora Kåken - våren 1960

Motsättningarna till trots så antog vi en inbjudan att i SMK:s regi göra en resa till Roskilde i Danmark under Pingsten 1960. Det var en Haglund som var den drivande kraften och som hade ordnat så att vi skulle få rabatter på mat, bensin och biljetter och dessutom skulle han frakta allt vårat bagage i den minibuss som han disponerade.
Så den 3 juni bar det iväg med hela gänget - och jag hade min lilla Ing-Britt bakpå efter att ha lyckats med konststycket att övertala hennes pappa Axel därtill. Redan i höjd med Övralid norr om Motala pajade den första hojen. Det var Munkens Traja som gav upp och även Korvens BSA mådde dåligt så efter lite parlamenterande bestämdes att Munken skulle lämna sin hoj och åka med Korven tillbaka hem – om möjligt. Vi andra i det decimerade gänget fortsatte dock, men kraftigt försenade så det blev till att härja hårt åt gashandtaget. Det mörknade snart och efterhand lägrade sig dimman svårt. Men vi skulle bara fram – Haglund väntade ju på oss i Helsingborg – så det blev till att bita ihop. En råkall dårfärd genom Smålandsskogarna vidtog där Låe, med Olga bakpå, och jag turades om att dra. Vi höll spik hundra och det gällde att stirra stint på det vita mittenstrecket för att över huvud taget hålla sig på vägen då sikten framåt inte var så värst många meter.
Till sist, och rejält utfrusna när vi lämnade dom mörka Smålandsskogarna, kunde vi skönja Skåneslätten lagom till att det började ljusna och solen skingrade all den förhatliga dimman. Vi hittade Haglund i Helsingborg, som avtalat var, men framför allt hittad vi ett motell där vi vinglande av trötthet och kyla stapplade in för att få i oss lite värme. Sällan att fika smakat så bra som då.

Strul efter vägen

Strul efter vägen

Ing-Britt i Helsingborg frampå morgonkvisten

Ing-Britt i Helsingborg

Fram på eftermiddagen var vi så framme i Roskilde och kunde slå upp våra tält som Haglund fraktat dit åt oss. Resten av dagen tillbringade Ing-Britt och jag oskiljaktligt omslingrade under en filt mitt på campingen… Några tävlingar i minns jag inte att vi såg i Roskilde. Vi var nog för upptagna av varann och tiden räcker inte till allt. Men vi pressade ändå in en rundtur med besök på Klampenburg för lite häftigt bergochdalbaneåka. Och det var då Låe råkade ut för krocken – en klassisk sådan - där han låg först och skulle svänga ut på en gata. Han ser sig om ordentligt, ovana som vi är vid högertrafik, och det verkar grönt men så blir han ändå tvungen att bromsa och kompisen bakom som också tittar åt alla hål ser inte i tid att Låe bromsar och ränner därför rätt in i baken på den nyss så fina BSA:n Road Rocket. Ingen ramlar dock, men bössan var inte lika grann längre med sin bukliga bakskärm.    Omsider kom vi hem igen några äventyr rikare…
 

Ing-Britt och Författaren på Campingen i Roskilde
Ing-Britt och Författaren i Roskilde

Olga, Författaren och Ing-Britt Klampenburg, och Låes trasiga hoj
Olga, Författaren och Ing-Britt Klampenburg

 Ing-Britt - så fiin
Ing-Britt mellan varven i Roskilde

- nästa sida -
- översiktsidan -
- tillbaka till MC-sidan -

alla rättigheter till bilder och texter förbehålles Göran Håkanssin